Hoe maak je een bronzen beeld?
Voor mij begint alles met inspiratie, de juiste sfeer en verhoudingen. Het beeld zie ik al voor me, voordat ik eraan begin. De bewegingen van de personen, de dieren, hun lengte en afmetingen; alles speelt zich in mijn hoofd af. Een overzicht van de fijngevoelige en technische handelingen die nodig zijn om het perfecte bronzen beeld te maken.
Van het beeld in mijn hoofd maak ik een metalen armatuur in de juiste verhoudingen. Hierop bevestig ik plakjes was. Langzamerhand ontstaat op deze manier een originele vorm. Hierop maak ik een mal, van gietrubber, daar overheen komt een kunststof laag. Dit is de moedermal. Deze bestaat uit twee helften. Hier in giet ik gietwas, voor het perfecte kopiemodel.
Op dit nieuwe wasmodel wordt wederom een mal gemaakt, dit keer van gips. Deze wordt gebakken in de oven, waardoor de was er uit loopt en er een lege gipsen mal overblijft. In deze mal wordt het vloeibare brons 1.300 graden gegoten. Hierna wordt het beeld afgewerkt onder mijn regie en tot slot gepatineerd (gekleurd). Later wordt het beeld in mijn atelier/werkplaats, geschuurd en wrijf ik het intensief in met was. Eventueel wordt er een sokkel op maat gemaakt bij de steenhouwerij waar het beeld op wordt geplaatst. Hiermee komt een eind aan een lang, liefdevol en intensief proces. Mijn beeld is klaar voor de galerie op Texel.

Bronsgieterij en Het Gouden Kalf
De samenwerking met de bronsgieterij is cruciaal voor een mooi product. Al mijn werken worden gegoten bij bronsgieterij Flassh in Balk te Friesland. Zij maken onderandere Het Gouden Kalf. Dit beeldje word jaarlijks uitgereikt aan talenten in de Nederlandse filmwereld.
